Turvakoti Pellas, jossa on seitsemän perhepaikkaa, sijaitsee Helsingin Diakonissalaitokselta vuokratuissa tiloissa osoitteessa Kuninkaantie 40 A, 02940 Espoo.

Turvakotipalvelut ovat maksuttomia ja tarkoitettu kaikille lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille sukupuolesta tai iästä riippumatta.  Turvakoti on tarkoitettu lyhytaikaiseksi turvapaikaksi akuutin kriisin ajaksi. Turvakoti tarjoaa välitöntä kriisiapua, ympärivuorokautista turvattua asumista sekä akuuttiin tilanteeseen liittyvää psykososiaalista tukea, neuvontaa ja ohjausta. Turvakodissa väkivaltaa kokenut pääsee keskustelemaan kahdenkeskisesti väkivaltatyöhön erikoistuneen työntekijän kanssa.

Kriisiavun lisäksi turvakodista saa tukea ja tietoa myös käytännön asioiden järjestämiseen.  Alaikäiset lapset tulevat turvakotiin vanhempansa kanssa.
Turvakoti Pellakseen ei voi ottaa lemmikkiä mukaan, mutta voimme auttaa järjestämään lemmikille hoitopaikan turvakotijakson ajaksi. Tarvittaessa opastamme sinua ottamaan yhteyttä vapaaehtoisiin auttajiin, joilla on kokemusta turvakotiasiakkaiden lemmikkien hoidosta.

Henkilöstö on paikalla ympäri vuorokauden. Turvakodin henkilökunta vastaa ympärivuorokautisesti perhe- ja lähisuhdeväkivallan kysymyksiin liittyviin puheluihin. Soittajan kanssa kartoitetaan hänen kokemaansa väkivallan uhkaa tai jo tapahtunutta väkivaltaa. Soittaja saa apua tulemalla turvakodin asiakkaaksi tai hänet ohjataan muun avun piiriin. Myös valtakunnallisesti palveleva Nollalinja -puhelinpalvelu ohjaa asiakkaita väkivaltatyön palveluihin. Nollalinja -sivuston kautta päivystäjät ja turvakotien työntekijät saavat ajantasaisen tiedon kaikkien Suomen turvakotien paikkatilanteesta.

Keskeisiä yhteistyötahoja ovat sosiaaliviranomaiset, joista erityisesti lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden kanssa työskennellään lähes jokaisen lapsiperheen jakson aikana. Aikuissosiaalityö on tärkeä yhteistyötaho erityisesti niiden asiakkaiden kohdalla, jotka tarvitsevat tukea asumisjärjestelyihin.

Turvakoti Pellaksessa on pysäköintialue sisäänkäynnin läheisyydessä. Pysäköintialueella  on yksi merkitty pysäköintipaikka liikkumisesteisille. Sisäänkäynti turvakotiin on esteetön ja ulko-ovi riittävän leveä (1 000 mm). Sisäänkäynnin yhteydessä ei ole portaita tai kynnyksiä, ja saattoliikenne pääsee suoraan turvakodin ulko-oven eteen. Turvakoti Pellaksen ulko- tai sisätiloissa ei ole portaita eikä hissiä. Turvakodin yleiset tilat ovat avoimet ja pinnat tasaiset, yleisissä tiloissa pystyy hyvin kulkemaan apuvälineitä käyttäen. Asukashuoneiden oven leveys on 810mm, mikä voi aiheuttaa haasteen esteettömälle kululle. Asukashuoneissa liikkuminen apuvälineen kanssa on järjesteltävissä muuttamalla huonejärjestystä. Wc- ja kylpyhuonetila on tilava ja käyttö apuvälineen kanssa onnistuu, mutta oven leveys on 810mm. Turvakodin henkilöstö opastaa mieluusti esteettömyysasioissa, tavoitteenamme on tarjota turvaa kaikille turvaa tarvitseville.

216
Turvakoti Pellaksessa oli vuonna 2023 yhteensä 216 asiakasta; aikuisia 115 ja lapsia 101. Sitaatti asiakaspalautteestä ”Turvakodin henkilöstön tuen avulla sain toipua kriisistä ja uskoni huomispäivään palautui”.